E-mail: info@jobdistrict.ro

Formular A1

Ce este formularul A1?

Formularul A1 reprezintă documentul folosit în Uniunea Europeană care atestă afilierea unui lucrător detașat sau pus la dispoziție într-un alt stat membru UE, la sistemul de asigurări sociale din țara de origine.

Cine are nevoie de formularul A1?

Orice angajator român, care detașează sau pune la dispoziție personal român pentru a lucra într-o altă țară din UE, indiferent de durată, industrie sau tipul de activitate.

Când e nevoie de formularul A1?

Formularul A1 este necesar încă din prima zi de lucru într-o altă țară din UE și se solicită anterior datei de început a detașării sau a punerii la dispoziție și, uneori, în funcție de țara gazdă este necesar chiar și pentru perioade scurte de timp (2-3 zile).

Cum procedăm pentru a obține formularul A1?

Formularul A1 se poate obține doar de la Casa Națională de Pensii Publice din București.

În acest sens, societatea angajatoare trebuie să îndeplinească anumite condiții și să depună o cerere la Casa Națională de Pensii Publice București.

Cererea cu număr de înregistrare este valabilă și acceptată de către autoritățile din țările UE aproximativ 60 de zile de la data înregistrării la Casa Națională de Pensii București, perioadă în care aceasta este prelucrată de către inspectorii cărora le-a fost alocată. Formularul A1 se poate solicita pentru perioade de până la 2 ani, maxim 3 ani cu scutire de la aplicarea legislaţiei ţării gazdă în acest domeniu.

Ce se întâmplă dacă nu avem formularul A1?

Pot exista diferențe semnificative între diferitele țări europene atât în ceea ce privește riscurile de a fi prins fără un certificat A1 valabil, cât și amenzile aplicate.

În Austria și Luxemburg, sancțiunile ar putea ajunge până la 10.000 de euro, în timp ce în Franța, de exemplu, până la 3.300 de euro.

Pe lângă penalitățile financiare, alte riscuri potențiale implică contribuțiile reale de asigurări sociale care pot fi datorate atât în țara de origine, cât și în țara gazdă.

FORMULAR DE APLICARE

ABONARE NEWSLETTER