Îți place să lucrezi de acasă? Te-ai obișnuit sau abia aștepți să revii la birou?
Oricare ar fi răspunsul, noi ne-am gândit că este bine să-ți oferim toate informațiile despre telemuncă, ce reprezintă, ce beneficii îți oferă și de ce trebuie să ții cont atunci când alegi sau ești nevoit să muncești de acasă.
Telemunca reprezintă acea formă de organizare a muncii prin care salariatul își îndeplinește sarcinile, în mod regulat și voluntar, la alt loc decât cel organizat de angajator. Un astfel de salariat poartă denumirea de telesalariat.
Ne-am gândit că v-ar fi de folos câteva precizări privind acest regim de muncă reglementat prin legea 81/2018.
În primul rând, trebuie cunoscut faptul că telemunca presupune acordul ambelor părți, ceea ce se traduce prin prevederea în mod expres a regimului de telemuncă în contractul individual de muncă la semnarea lui sau încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă.
Telesalariatul își organizează programul de muncă, cu aprobarea angajatorului, în așa fel încât să își poată desfășura activitatea și pentru a își îndeplini atribuțiile.
Următoarele aspecte suplimentare trebuie stabilite clar în contractul de muncă/actul adițional:
- perioada și/sau zilele în care telesalariatul își desfășoară activitatea la un loc de muncă organizat de angajator;
- locul/locurile desfășurării activității de telemuncă, convenite de părți;
- programul în cadrul căruia angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului și modalitatea concretă de realizare a controlului;
- modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat;
- responsabilitățile părților convenite în funcție de locul/locurile desfășurării activității de telemuncă;
- obligația angajatorului de a asigura transportul la și de la locul desfășurării activității de telemuncă al materialelor pe care telesalariatul le utilizează în activitatea sa;
- obligația angajatorului de a informa telesalariatul cu privire la dispozițiile din reglementările legale, din contractul colectiv de muncă aplicabil și/sau regulamentul intern, în materia protecției datelor cu caracter personal, precum și obligația telesalariatului de a respecta aceste prevederi;
- măsurile pe care le ia angajatorul pentru ca telesalariatul să nu fie izolat de restul angajaților și care asigură acestuia posibilitatea de a se întâlni cu colegii în mod regulat;
- condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă.
Conform noilor reglementări aduse prin Legea 296 din Decembrie 2020 apar și facilități acordate pentru telemuncă.
Astfel, menționăm faptul că angajatorul poate acorda suma de 400 lei (corespunzător numărului de ziledin luna în care persoana fizică desfăşoară activitate în regim de telemuncă) pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care telesalariații îşi desfăşoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă şi abonamentul de date, şi achiziţia mobilierului şi a echipamentelor de birou. Această sumă este scutită de la plata impozitului, iar angajatul nu trebuie să prezinte documente justificative.
Așa că, alături de un laptop, o conexiune bună la internet și haine comode, poți să-ți desfășori activitatea de oriunde, inclusiv din propriul cămin și să beneficiezi și de plata facturilor.