”Urăsc jobul meu!”
De câte ori nu am auzit oameni afirmând acest lucru?
În zilele noastre, obiectivul oricărei companii este să se dezvolte și să facă profit. Uneori acest lucru se poate realiza și făcând ”investiții” în angajați.
Atunci când intervine rutina apare și extenuarea și sentimentul de muncă fără rost.
De ce să mai muncești, nu?
Dar dacă ar fi o cale prin care afacerea să crească, iar afirmația să se transforme în ”Iubesc jobul meu!”?
Răspunsul este un plan de formare și dezvoltare profesională pus la punct de către angajatori pentru angajați, care generează câștig pentru ambele părți.
Și asta datorită faptului că mulți dintre noi își doresc să simtă că prin munca lor contribuie la dezvoltarea companiei și, în același timp, se devoltă din punct de vedere profesional.
Codul Muncii reglementează formarea profesională în cadrul articolelor 192 – 203.
Ce trebuie să știți?
- Angajatorii au obligația de a asigura participarea la program de formare profesională pentru toți salariații
- Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională (inițiate de angajator) sunt suportate de către angajator.
Din păcate nerespectarea acestei obligații nu atrage sancțiuni din partea autorităților, de aceea mulți angajatori nu acordă importanță, dar acest lucru nu vă impiedică să luați atitudine și să veniți cu inițiativă!
Care este diferența între formarea și dezvoltarea profesională?
Formarea profesională este un program educațional realizat de către angajator, prin intermediul căruia angajatul dobândește noi cunoștințe și abilități necesare desfășurării activității muncii. Se poate realiza prin următoarele forme:
- Organizarea de cursuri de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională;
- Stagii de adaptare profesională la cerințele postului și ale locului de muncă;
- Stagii de practică și specializare în țară și în străinătate;
- Formare individualizată;
- Ucenicie la locul muncii.
Dacă formarea profesională constă în evenimente ocazionale, dezvoltarea profesională este un proces continuu care se întinde pe mai mulți ani.
Se poate spune că este ”călătoria” pe care angajatul trebuie să o facă pentru a își atinge întregul potențial. Astfel, domeniile cheie de dezvoltare profesională sunt:
- Comunicarea
- Time management
- Leadership și coaching
- Productivitate
- Stabilire obiective
Este nevoie de multe ore și de diferite tipuri de formare a angajaților pentru a ajuta la dezvoltarea profesională a acestora. Dar cu posibilitatea de a învăța lucruri care depășesc îndatoririle zilnice, angajații își pot extinde seturile de competențe și pot deveni un atu și mai mare pentru companie. It’s a win-win situation!